Anders Olsson

född den 21/1 1820 i Brunnshyttan, Grythytte socken. Utflyttad till Lindes socken 1851. Bergsbrukare och nämndeman. Delägare i Gusselhytte Hytta och ägare av Östanby Gamla, Marielunds och Hagalunds egendomar i Gusselby. Död 10/7 1891 i "kräfta" (cancer). Begravd på Cederborgska kyrkogården i Lindesberg.
    Hyttstämpel för tackjärnet från Gusselhyttan. Används nu som föreningens emblem. (Klicka på bilden för att komma tillbaka till indexsidan.)
   Beskrevs som "magerlagd men af ett tilltalande yttre". Han var "en fridens man, som under trycket av hustruns oerhört intensiva, koleriska temperament lärt sig självbehärskningens svåra konst". Han förefaller dock ha varit mycket initiativrik, bland annat genom att etablera sig som en av traktens tidigaste och mest anlitade ekonomiska konsulter.
    Förutom sysslorna som byggmästare, nämndeman och innehavare av en stor järnaffär, var han rådgivare och hjälpreda vid arvsskiften, lantmäteri, lån, köp och försäljning. Varje lördag hade han mottagning i Linde för folk från alla håll. Särskilt tillbakadragen var han väl knappast heller, enligt sonen hördes hans höga och vackra röst över alla andra i kyrkan. Han spelade också fiol, åtminstone fram till den dag när hustrun "gjorde brasa av instrumentet".
    Anders Olsson blev 71 år och dog som socknens rikaste bergsman.